The Crush

The Crush is een boardgame waarin 2 teams van 2 het tegen elkaar opnemen met mech robots het andere team te vernietigen. 

Tijdens het spel bouwen de spelers elk een persoonlijk deck van actie kaarten en robot onderdeel kaarten.

Het spel heeft verschillende robot onderdelen die allemaal een ander effect aan de speler geven. Op deze manier kunnen de spelers tussen speel rondes hun speelstijl aanpassen aan de speelstijl van hun tegenstanders.

 
 

Ontwerp obstakels

The Crush was mijn eerste (en totzover enige) bordspel dat ik heb ontworpen. Ik heb waarschijnlijk een veel te groot concept genomen als eerste bordspel, maar dat zag ik ook als een interessante uitdaging. 

Ik wilde heel graag een kaart spel combineren met een strategisch bordspel. Het spel was eerst bedacht als een 1 versus 1 spel, maar bij testen van een vroeg prototype bleek het dat het speelbord vrij snel overbodig bleek. Ik kon op dat moment het spelbord weghalen of een oplossing verzinnen zonder het spelbord te verwijderen.

Ik koos ervoor om het spel 2 versus 2 te maken, omdat ik een visie van het spel had waar het spelbord voor nodig was.

Na een aantal testen met 4 spelers bleek alsnog dat de bewegingsvrijheid van de spelers niet gebruikt werd en overbodig was. De oplossing hierop was een mechanic waarbij spelers weggeduwd werden wanneer zij geraakt werden door bepaalde aanvallen. Niet alleen loste dit het probleem van het niet bewegen op, ook zorgde dit ervoor dat de spelers meer een gevoel kregen dat hun pionnen massa hadden. Het moesten namelijk grote mech robots voorstellen.